Vanliga frågor

VAR KOMMER FORMULA 10.0.6 IFRÅN?

Formula 10.0.6 var en av de första hudvårdsprodukter som lanserades på USA-marknaden. Redan 1933 såldes “Deep Pore Cleanser”, som i dag kallas “SO TOTALLY CLEAN”, på apotek i USA. På apoteken var identitetskoden för denna produkts formula 10.0.6. När fler produkter kom ut på marknaden bestämde man sig för att använda det starka varunamnet för hela serien.

VAR KAN JAG KÖPA PRODUKTERNA?

Formula 10.0.6 säljs av många av de största kedjorna. Under “Säljs hos” på vår hemsida kan du se var du kan köpa produkterna.

HUR KAN JAG KONTROLLERA OM JAG ÄR ÖVERKÄNSLIG FÖR EN NY PRODUKT?

Om du är osäker på om du tål produkten kan du testa att stryka ut lite bakom ena örat. (Huden bakom örat är tunnare och därmed mer känslig.) Om du inte får någon reaktion de kommande 24 timmarna kan du tryggt använda produkten.

KAN JAG ANVÄNDA PRODUKTER FRÅN FORMULA 10.0.6 UNDER GRAVIDITET ELLER AMNING?

Alla våra produkter tillverkas i enlighet med europeisk lagstiftning och företagets riktlinjer. Alla våra produkter anses vara säkra att använda för gravida och ammande kvinnor.

ÄR INGREDIENSERNA ANGIVNA PÅ FÖRPACKNINGEN?

Ja, samtliga ingredienser står på förpackningen. Om du har en allergi kan du därför kontrollera om produkten innehåller ämnen du är allergisk mot. Detta har blivit enklare sedan EU beslutade att alla tillverkare av kosmetiska produkter är skyldiga använda samma beteckningar enligt den så kallade INCI-listan (International Nomenclature of Cosmetic Ingredients). Den ingrediens det finns procentuellt mest av i produkten anges först. Övriga ingredienser anges i fallande ordning sett till innehållsmängd. Färgämnen anges med en särskild färgkod (CI-kod). Kontakta oss gärna för mer information via formuläret “kontakta oss”.

HUR LÄNGE HÅLLER PRODUKTERNA?

Alla Formula 10.0.6-produkter har en hållbarhet på minst 30 månader (i obruten förpackning) efter tillverkningsdatum, såvida de inte är märkta med ett bäst-före-datum. Enligt det regelverk som trädde i kraft 2005 krävs det att kosmetiska produkter märks med en “öppen förpackning”-symbol (PAO eller hållbarhet efter öppnande) som anger hur länge en produkt kan användas efter att den öppnats. PAO-symbolen ser ut som en öppen ask med siffror följt av ett M för månader. Detta är den rekommenderade användningstiden efter första öppnandet. För att det ska gå att kontrollera åldern på en Formula 10.0.6-produkt finns ett batchnummer, vanligtvis tryckt i svart på baksidan eller undersidan av flaskan eller på tubens ände. (Detta ska inte förväxlas med streckkoden!). Den första siffran visar produktionsåret, t.ex. 1=2011. De två följande siffrorna anger veckonummer, dvs. ett tal mellan 01 och 52. Efter denna tidpunkt håller produkten inte längre högsta kvalitet. Om produkten utsätts för värme och ljus kan det efter en tid leda till att produktens struktur försämras. Vi rekommenderar att gamla produkter som ser korniga, vattniga eller missfärgade ut, eller som luktar annorlunda, kasseras.

VAD BETYDER ALKOHOLFRI?

Inom kemin finns det en ämnesgrupp som kallas “alkoholer”. Den förekommer både som vätska och i fast form och har flera olika egenskaper. Om det står “alkoholfri” eller “utan alkohol” på produkten syftar detta på etylalkohol, som är det ämne som också finns i alkoholhaltiga drycker. I kosmetiska produkter har etylalkohol en uppfriskande funktion men den kan även orsaka uttorkning hos personer som är känsliga för detta. I den innehållsdeklaration som finns på förpackningen anges etylalkohol som “alcohol” eller “alcohol denat”. Alifatiska alkoholer (dvs. cetostearylalkohol eller lanolinalkohol) är fasta ämnen som inte har denna uttorkande verkan. De används bland annat som emulgeringsmedel som tillför näring och ger produkten önskad konsistens.

VARFÖR INNEHÅLLER KOSMETISKA PRODUKTER KONSERVERINGSMEDEL?

Tack vare konserveringsmedlen behöver ansikts- och kroppskrämerna inte förvaras i kylskåp. Utan konserveringsmedel skulle produkterna snart bli dåliga. Anledningen är att bakterier och mögelsporer som kommer in i produkten via hudkontakt lätt sprids i vattenhaltiga produkter. Resultatet blir förorenade produkter som förlorar sin verkningskraft och i värsta fall kan orsaka allergiska hudreaktioner. Konserveringsmedlen förhindrar att kosmetiska produkterna blir dåliga och skyddar på så sätt huden. Tack vare konserveringsmedel håller sig FORMULA 10.0.6 med bibehållen kvalitet under en längre tid.

VAD ÄR PARABENER?

Parabener är en kemikaliegrupp som används i kosmetika och kroppsvårdsprodukter för att öka hållbarheten. Parabener används allt oftare i kosmetika och hudvårdsprodukter eftersom de inte är lika allergiframkallande som andra konserveringsmedel.

VARFÖR HAR PARABENER FÅTT ETT SÅ DÅLIGT RYKTE?

Parabener har fått ett dåligt rykte eftersom det rått osäkerhet kring vissa typer av parabener som man misstänkt kan ha hormonstörande effekter. EU:s vetenskapskommitté för konsumentprodukter (SCCP), som räknas som Europas främsta expert på kosmetika, har undersökt parabener och dragit slutsatsen att det är säkert att använda parabener som konserveringsmedel i kosmetika upp till den koncentration som är tillåten i sådana produkter. I produkter som inte innehåller parabener måste det tillsättas andra konserveringsmedel som också kan vara kontroversiella.

INNEHÅLLER FORMULA 10.0.6 PARABENER?

Vissa av våra produkter innehåller parabener. Det finns strikta regler för hur parabener får användas och vi följer självfallet EU:s krav på detta område. Se punkt 9 om varför vi använder parabener.

ÄR PRODUKTERNA TESTADE PÅ DJUR?

Vi testar inte FORMULA 10.0.6 på djur och tar kraftigt avstånd från djurtester. Aspire Brands har en särskild policy gällande detta för sina märkesvaror. Det råder dessutom totalförbud i EU mot att importera och sälja kosmetiska produkter som testats på djur. (Trädde i kraft den 11 mars 2013.)

VAR TILLVERKAS FORMULA 10.0.6?

Vi har produktion i USA, Australien, EU och Korea. Alla produkter uppfyller de stränga krav som ställs vid laboratoriet i USA där vi har vår tekniska avdelning, och de har testats och godkänts utifrån EU:s regler och krav.

IBLAND KLIAR DET I HUDEN EFTER ATT PRODUKTEN APPLICERATS, VAD BEROR DET PÅ?

Att det sticker i huden där produkten påförts innebär bara att produkten verkar! På FORMULA 10.0.6-språk kallar vi detta för “kittlingseffekten”!

VARFÖR FÅR JAG AKNE?

När du är i puberteten ökar kroppen produktionen av manligt könshormon (androgen), oavsett om du är tjej eller kille. Detta stimulerar talgkörtlarna att öka talgproduktionen (hudfettet). Samtidigt som talgproduktionen ökar täpps talgkörtlarnas öppningar till så att talgen får svårare att tränga upp ur huden. Och samtidigt fortsätter kroppen att producera talg. Akne uppstår på grund av hudbakterien propionebacterium acne som livnär sig på talg. När talgen bryts ner skapas restprodukter och fettsyror som irriterar talgkörteln så att det uppstår en inflammation. Detta visar sig först i ömma, röda, små blemmor som sedan övergår till riktiga finnar som innehåller nedbruten talg. Inflammationen avtar efter några dagar eller veckor, beroende på hur svårt angreppet är.
Vanligtvis har man akne till 25 årsåldern, men många har det även senare.

ÄR AKNE SMITTSAMT?

Nej, akne smittar inte, så du kan lugnt krama om någon som har akne!

VAD KAN JAG GÖRA FÖR ATT UNDVIKA AKNE?

– Först och främst: Tvätta, rengör och fukta huden regelbundet. (Varför du bör göra detta till en rutin kan du läsa mer om under produkter och kategorier.)
– Drick mycket vatten
– Ät sunt och varierat
– Träna regelbundet, huden renas när du svettas!
– Tvätta händerna ofta. Tänk på hur många gånger om dagen du tar dig i ansiktet. Bakterier från händerna hamnar lätt i ansiktet, vilket kan bidra till att akne uppstår.
Av samma anledning bör du regelbundet torka av din mobiltelefon!