GÖR ALDRIG DET HÄR MOT DIN HUD

Alla vill väl ha en frisk och felfri hud, men tyvärr är inte alla av oss lika lyckligt lottade på det området. Om du har problem med huden är det viktigt att undvika sådant som kan irritera och skada huden ytterligare. Här har vi samlat några tips.

Undvik produkter som innehåller mycket parfym
Det kan vara frestande att använda produkter som luktar gott och mycket, men om du vill minska risken för att utveckla allergier och negativa reaktioner bör du välja produkter som inte innehåller en massa parfym. Om det är doften du är ute efter är det bättre att köpa en parfym du tycker om.

Skydda dig mot solen året om
Ja, du läste rätt. Du bör skydda din hud mot solen året runt, även under vinterhalvåret. Det kanske låter som ett löjligt råd mitt i vintern när molnen ligger tunga och det snöar, men sanningen är den att UV-strålningen tränger igenom molnen. Använd en dagkräm som skyddar mot skadlig UV-strålning året runt så kan du alltid känna dig säker.

Exfoliera inte i onödan
Peeling och exfoliering är inne, men för den som har känslig hud kan det lätt bli för mycket av det goda. Om du har torr eller känslig hud bör du inte exfoliera huden för ofta. Skrubbar du mycket kan du i värsta fall skada överhuden, som är den sista skyddsbarriären mellan dig och omvärlden, och göra det svårt för huden att behålla den fuktighet du försöker tillföra. Överdriv därför inte skrubbandet, särskilt inte om din hud kliar eller är torr.

Kläm inte finnar
Att man inte ska klämma finnar är självklart för vissa, men för andra är det helt omöjligt att hålla fingrarna i styr. Om du klämmer finnarna med fingrarna så irriterar du det inflammerade området ännu mer och riskerar att fler och fler bakterier hamnar i huden. Det kan förvärra inflammationen ytterligare och i värsta leda till ärrbildning. Om du måste klämma en finne, använd två bomullstoppar så undviker du bakterierisken. Och skulle du råka klämma för hårt så kommer pinnarna att gå av eller böjas – ett enkelt och billigt sätt att undvika att du skadar din hud.

Glöm inte att återfukta huden
Att återfukta huden är viktigt för att den inte ska torka ut. Använd en bra fuktgivande dagkräm och gärna en vårdande nattkräm. Många slarvar med detta och kan få torrhetsrynkor redan i 20-årsåldern. Tänk också på att dricka tillräckligt mycket vatten varje dag. Som bekant består kroppen till ca 60 procent av vätska, så om vätskebalansen rubbas är det inte så underligt om det märks.

Slarva inte med nattsömnen
Sömnen är oerhört viktig för kroppens regeneration. När du sover minskar mängden stresshormoner, kortisol, som bidrar till nedbrytningen av hudens skyddande barriär. Om du sover för lite riskerar du att cellernas förnyelseprocess hämmas och det är inte alls bra. Det är nämligen den processen som håller dig frisk och din hud fräsch.