RENGÖR ANSIKTET I RÄTT ORDNING

För många, men inte alla, är det självklart att man ska rengöra huden innan man applicerar toner, serum och ansiktskräm. Hur gör du? Tvättar du bort sminket först eller tänker du att ansiktstvätten tar hand om det också? Här är de bästa tipsen om ansiktsvätt.

Börja med att tvätta bort sminket
Det är inte alla rengöringsprodukter som är så starka att de fungerar på till exempel vattenfast smink. Och runt ögonen är huden känslig, så här vill man inte gärna skrubba och gnugga i onödan. Ett tips är att applicera lite sminkborttagning på en bomullspad och hålla den över ögat i några sekunder så att sminket löses upp. Dra sedan paden neråt så att du inte skadar fransarna. På så sätt undviker du irriterade och röda ögon.

Därefter är det dags för ansiktstvätten
Börja vid mungiporna och arbeta uppåt och inåt mot näsan, upp i pannan och ner längs tinningarna och runt kinderna. Upprepa i ett par minuter tills ansiktet är rent från smuts, svett och fett. Skölj därefter med ljummet vatten (det är mest effektivt för nedbrytningen av bakterier). Avsluta med att klappa huden torr med en ren handduk.

Nytvättad hud är mottaglig för hudvård
När du tvättat ansiktet kommer den näring du tillför verkligen till sin rätt. Toner, serum och fuktighetskrämens vårdande ingredienser kan nu tränga in i huden och fungera effektivt eftersom det inte finns några partiklar i vägen. Applicera den produkt du valt medan huden fortfarande är lite fuktig, för då är porerna öppna och extra mottagliga.

Sminkservetter passar bäst när du är på språng
De flesta sminkservetter innehåller ganska starka ämnen och dessutom konserveringsmedel, för att de ska behålla sina rengörande egenskaper. Dessa ämnen kan göra huden torr och irriterad. Därför är det bäst att bara använda dem när du är på språng. Avsluta alltid med att skölja bort alla produktrester och applicera en vårdande toner.